Κούστας Νικόλαος
Γεωπόνος B.Sc & M.Sc
Αχελώος Δέλτα FOODS
Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές όπου ακούμε ή διαβάζουμε στον τύπο, ηλεκτρονικό κι έντυπο ή ακούμε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις σχετικά με διατροφικά σκάνδαλα, τα οποία δίνουν και παίρνουν! Ειδικά μετά τις αποκαλύψεις γι ‘αυτό των μολυσμένων αυγών από υπολείμματα του παρασιτοκτόνου fipronil που ξέσπασε στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία αλλά και τη Μ. Βρετανία, δημιουργείται σε πολλούς το εύλογο ερώτημα: «Σε καθημερινή βάση, τι ποσοστό από το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο μας περιέχει τοξικές χημικές ουσίες» ; Σίγουρα η μαζική παραγωγή έχει μεγεθύνει τον κίνδυνο εμφάνισης αντίστοιχων τέτοιων κρουσμάτων. Απ’ την άλλη όμως θα αναρωτηθεί κανείς: «Υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στα τρόφιμα»; Η απάντηση είναι πως όχι, χωρίς όμως να είναι ανέφικτη στο μέλλον. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί με τις προσπάθειες που ήδη γίνονται σε επίπεδο αλλαγής νομοθεσίας και κανονισμών τόσο σε Παγκόσμιο, σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο ήδη έχουν αποσυρθεί από την αγορά φυτοπροστατευτικά προϊόντα ακατάλληλα έως επικίνδυνα. Επικίνδυνα όχι μόνο για την δημόσια υγεία και τους περιβαλλοντικούς πόρους αλλά και για την μέλισσα, τον σημαντικότερο επικονιαστή των φυτών. Η Ευρώπη ήδη έχει απαγορεύσει μόνο τα φυτοφάρμακα εκείνα που είναι υψηλής τοξικότητας για ανθρώπους και ζώα και τα οποία παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης έχει θέσει αυστηρά ανώτατα όρια ως προς την ανίχνευση τους. Πέρα από την ΕΕ, η οποία κάθε τόσο εκπονεί αυστηρούς ελέγχους στα τρόφιμα που διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, και τα κράτη μέλη είναι επιφορτισμένα στη συνέχεια για την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και επιπρόσθετων ελέγχων ανάλυσης υπολειμμάτων. Οι διοικήσεις και οι ερευνητικές ομάδες των παραγωγών εταιρειών φυτοπροστατευτικών (π.χ. Bayer, Upl κλπ) αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα και να αλλάξουν την γκάμα των φαρμάκων τους. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης λοιπόν και καθότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές μπορούν να εκτεθούν στα υπολείμματα μέσω των τροφίμων έχουν εφαρμοστεί, νέα συστήματα διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπως αυτά της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών (ICM) , της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Global G.A.P.) και της Βιολογικής Γεωργίας (Organic Agriculture) με σκοπό τόσο την εξάλειψη της έκθεσης στα φυτοφάρμακα όσο και την προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων.
Πηγές:
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ολοκληρωμένη χρήση στη γεωργική δημιουργία Ιρένε Μπάιος Λουίζ / Δ. Κυρανούδη 2017, Deutsche Welle: «Πόσο τοξίκες είναι τροφές που αναλώνουμε»;
EUR-Lex - Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Πρόσθετο καταχώριση του ζητήματος και του ζητημένου με τα πρόσθετατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα φυτικά και ζωικής έκθεσης"