Το Κυκλοκόνιο αποτελεί την σημαντικότερη ασθένεια της ελιάς παγκοσμίως με ευρεία εξάπλωση. Οφείλεται στον μύκητα Spilocaea oleagina και προκαλεί εξασθένιση των δέντρων λόγω φυλλόπτωσης και μείωση παραγωγής μέχρι και πλήρη ακαρπία. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων ο μύκητας μεταφέρεται με τα παραγόμενα κονίδια (σπόρια του μύκητα) μέσω του αέρα σε συνδυασμό με τα σταγονίδια της βροχής ή την πολύ υψηλή υγρασία που επικρατεί και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 20-25°C, ενώ η βλάστηση των σπορίων γίνεται με την πρωινή δροσιά σε θερμοκρασία 9-25°C. Κατά συνέπεια οι μολύνσεις γίνονται κυρίως το φθινόπωρο, το χειμώνα αλλά και την άνοιξη εφόσον επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Συνήθως στην διάρκεια της ξηρής και πολύ θερμής περιόδου του θέρους αναστέλλεται η δράση του Κυκλοκονίου. Φυσικά, η ένταση της ασθένειας σε μια περιοχή επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και την διάρκεια των βροχερών ημερών, αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Ο χρόνος επώασης της ασθένειας κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες μέχρι και 2-3 μήνες ανάλογα την περιοχή και την εποχή. Υπάρχει διαφορετικός βαθμός ευαισθησίας μεταξύ των ποικιλιών ελιάς. Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα αλλά και μίσχους φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και των ανθέων. Όμως σπάνια παρατηρούνται προσβολές σε καρπούς και βλαστούς. Στα φύλλα σχηματίζονται τεφροκαστανές κηλίδες με καπνώδη εμφάνιση. Έπειτα γίνονται κυκλικές και συχνά περιβάλλονται με μία χλωρωτική άλω. Τα προσβεβλημένα φύλλα άνοιξη-καλοκαίρι πέφτουν, συνεπώς τα δέντρα μπορεί να απογυμνωθούν και κλαδίσκοι να ξηραθούν.
Καλλιεργητικά μέτρα
Ο έλεγχος της ασθένειας περιλαμβάνει καλλιεργητικές πρακτικές, κυρίως το κλάδεμα για βελτίωση του αερισμού της κόμης και μείωση της σχετικής υγρασίας, την απομάκρυνση των μολυσμένων κλάδων εκτός του ελαιώνα και την θρυματοποίησή τους , την ενσωμάτωσή ή το κάψιμό τους.
Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται η καλλιέργεια ευαίσθητων ποικιλιών στην ασθένεια.
Χημική καταπολέμηση
Γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα στην αρχή του φθινοπώρου λίγο πριν τις πρώτες βροχές. Ψεκασμοί γίνονται επίσης την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) όταν η νεά βλάστηση έχει μήκος 5 εκ.
Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται μόνο με τα κατάλληλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο. Συνήθως είναι όλα τα Χαλκούχα σκευάσματα κι επίσης τα Dodine (Syllit), Kresoxim-methyl (Stroby), Tebuconazole, Fenbuconazole, Trifloxystrobin (Flint), Pyraclostrobin (Insignia), Difenoconazole (Score), Azoxystrobin.
Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του τοπικού σας γεωπόνου και παρακολουθείτε τα δελτία καιρού προς ενημέρωσή σας.
Κούστας Νικόλαος,
Γεωπόνος B.Sc. & M.Sc.